Sådan øger du din mæske effektivitet.

Sådan øger du din mæske effektivitet.

 

En udfordring som jeg tror næsten alle har været ude for, er at ramme den rigtige OG (Original Gravity).

OG er jo den værdi der bestemmer om du rammer den rigtige procent i din øl.

Til at starte med i min egen spæde start som brygger troede jeg at en opskrift på 25 liter øl også skal kunne give 25 liter øl, men det erfarede jeg ret hurtigt at det gjorde det ikke, i hvert fald ikke hvis jeg skulle ramme den forskrevne OG ifølge opskriften.

For det er ikke bare at tilsætte mere vand for at få den rigtige mængde øl og så samtidigt få den rigtige OG.

Der er flere faktorer det spiller ind har jeg erfaret.

En af de ting man kan gøre er at hæve temperaturen lidt. Jeg mæsker omkring 65 grader i 75 minutter hvorefter at jeg hæver temperaturen til omkring 78 grader de sidste 15 minutter for at få vasket så meget sukker ud af malten som muligt. Det virker fint for mig og jeg rammer som reglen den rigtige OG når jeg brygger.

Men det er ikke den eneste ting der er at tage højde for. Der er også den faktor at malten suger ca 1,5 liter vand pr. kilo. Det vil sige at f.eks et bryg hvor man bruger 6 kilo malt, suger malten ca. 9 liter vand.

Så hvis du starter med 19 liter og så spare med 11liter så har du total tilsat 30 liter vand. Men da malten suger omkring 9 liter får du kun 21 liter urt ud af det og dertil kommer så hvad der måtte fordampe under humle kogningen.

Den løsning jeg har fundet som passer perfekt til mig og som rammer meget tæt på den forskrevne OG hver gang er.

Jeg har en opskrift der er beregnet til 25 liter og jeg skal bruge 6700 g. malt. 67oo g. malt suger ca. 10 liter vand. Det vil sige at mit anslåede vandforbrug bliver på 35 liter.

Så omregner jeg min opskrift (det gør jeg i BeerCalc.) så mængden af malt og humle passer til et bryg på 35 liter. Når jeg så er færdig med at mæske efter 90 minutter får jeg ca. 25 – 26 liter urt som bringes i kog inden humlen tilsættes.

Efter 90 minutters kogetid har jeg ca. 21 liter færdig øl til gæring.

Min OG skulle være 1080 og da jeg målte den ved 20 grader lå den på 1080 – 1082

 

Husk at recirkuler urten hele mæskeperiode

 

Vil lige understrege at der sikkert er andre måder at gøre det på, men den her bruger jeg og den virker hver gang.

 

Mæsketemperatur :

Det er muligt at mæske ved 60 – 74 grader, men 65 – 68 er den ideelle temperatur at mæske ved.

Lav mæsketemperatur giver en tørre øl med høj alkoholprocent.

Høj mæsketemperatur giver en sødere og mere fyldig øl, men lav procent.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: