Rengør fustager

Hvordan rengør jeg mine fustager ?

 

Den mest brugte fustage blandt håndbryggere er Conelius fustagen, hvilken er relativt let at rense og rengøre.

Den anden slags fustage er de 25 liters fustager som bla. Tuborg, Ceres mv. bruger, de er med S- fadølskobling og kan fås til en meget overkommelig pris, har set dem ned til en pris på 50 kr. pr. stk. lidt bulet men i god stand.

Det spørgsmål mange stiller sig er hvordan og kan man rengøre dem, og svaret er ja det kan man godt. Her vil jeg forklare og vise dig hvor let det kan gøres.

Du skal brug 2 ting for at løsne indstikkeren fra fustagen. En løs S-kobling og en nøgle til at løsne indstikkeren med.

IMAG0269

 

 

Først tilslutter du din løse kobling, lig evt. fustagen ned så den peger væk fra dig, så når du åbner for koblingen så blæser den trykket og den sidste sjat øl væk fra dig.

Når det er gjort og du er sikker på at al trykket er taget af fustagen tager du din nøgle, (jeg har selv lavet en nøgle som du kan se på billedet til at løsne med) sæt den ned i indstikkeren og drej mod uret og skru den af. Nu kan du fjerne indstikkeren og der er fri adgang ned i fustagen.

Selve rengøringen kan du gøre på flere forskellige måder, ved du ikke hvor længe fustagen har stået vil jeg anbefale at du fylder fustagen med kold vand og tilsætter lidt maskinopvaske middel, sætter indstikkeren i og skruer den løs på og lader den stå natten over.

Næste dag skal den så tømmes for vandet og skyl god efter så du er sikker på at alt sæben er ude. Desinficer derefter med idophor, skyl igen godt efter.

Så er den klar til brug.

 

Tapning på fustage.

Tag en rengjort og desinficeret slange og lad øllet løbe ned i fustagen, når den er fuld skrues indstikkeren fast igen. Godt stramt så den er hel lukket.

Så tilslutter du din co2 og fylder ca. 2 bar tryk på stil fustagen på hovedet i ca. 5 minutter så co2én bedre optages i øllet, tilslut derefter co2 igen og efterfyld.

Nu kan du så vælge at stille den et køligt sted i 14 dage til 3 uger så øllet kan karboner, eller du kan vælge den hurtige måde, at tvangs karboner dit øl, så er den klar i løbet af 1/2 times tid.

Læs og lær mere om hvordan man tvangs karboner her.

 

2 comments

 • Claus Hastrup

  Jeg kan simpelthen ikke finde en nøgle til at åbne den forbandede S-kobling og fik absolut ikke topkarakterer i metalsløjd. Hvad gør jeg?

  Hilsen
  Claus

 • admin

  Hej Claus
  Nøglen som jeg bruger er en jeg selv har lavet ud af et stykke aluminium. Du kan også selv lave en af et stykke flad jern som passer i breden på koblingen, ved at bøje den et par cm inde, så du får en lille vinkel på. Men husk at du skal tage trykket af fustagen først ellers bliver dykrøret skudt ud pga. trykket.

  Hilsen
  Tom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: