Råd og vejledning

råd & vejledning ølbrygning

Råd og Vejledning :

 

Malt/Humle :

Brug altid kun friske råvare. For at opnå bedst muligt resultat skal du altid bruge frisk kværnet malt. Malten mister smag og styrke hvis det står for lang tid efter at det er blevet kværnet.

Humlen opbevares koldt, mørkt og tørt f. eks i køleskabet i tætlukkede bøtter.

 

 Forurenet/dårlig øl :

Der er ikke noget der er mere træls end at få en dårlig øl. Husk altid at sørge for at dit udstyr og alt det der kommer i forbindelse med øllet rent, der skal så lidt til at ødelægge en god øl.

Hvis du kan se en hvid hinde eller en meget grumset overflade på din øl efter endt gæring er den sandsynligvis infektieret, for at redde øllet skal du omstikke øllet til en rengjort gærespand men pas på at det øverste grumset øl ikke kommer med.

 

Fejl under gæring :

En af de fejl/uheld du kan ramme ind i som hjemmebrygger er at øllet mislykkes. Det kan f.eks. skyldes at man ikke er opmærksom på temperaturen under gæringen. Det er vigtigt at du sørger for at temperaturen holdes konstant under gæringen af dit øl, så der ikke sker for store udsving.

En løsning kan være at bruge et varmebælte rundt om gærspanden der søger for at temperaturen holdes konstant under gæringen ved overgæret øl (18 – 25 °C) eller bruge et køleskab hvor øllet kan stå og gære, især ved undergæret øl (10 – 16 °C).

 

Ikke færdigt gæret øl :

En ting du også skal være opmærksom på, er at dit øl er færdig gæret.

Ved at øllet ikke er gæret helt færdigt, inden den bliver flasket, sker der det at øllet forsætter med at gære i flasken. Det giver sig udtryk i at i værste fald eksploder flasken, men i langt de fleste tilfælde vil du opleve at øllet skummer ud af flasken når kapselen tages af. Og så er smagen også drefter. En ting du kan gøre er at du lader øllet stå længe nok så du er hel sikker på at gæringen er slut (4 uger).

For meget kulsyre i øllet :

Opstår hvis øllet ikke er gæret færdigt eller der er tilsat for meget sukker i flaskerne.

Se evt. Introduktion til hjemmebryg

 

Hvordan tilføre jeg min øl mere sødme ?

For at tilføre mere sødme til din øl kan du anvende mere malt eller skifte lidt af basis malten ud med f.eks. Crystal malt eller Munich malt.

Du kan også hæve din mæske temperatur lidt. (5 grader max.)

Men gøre kun en af delene, så du kan følge med i og se hvad der hjælper.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: