Klon din egen øl

Klon din egen øl

 

Kender du det, at du smager en hel fantastisk god øl og tænker …hmm…. den ville jeg godt kunne brygge selv. Svaret er selvfølglig kan du det.

Nogle gange er det rimeligt ligetil at lave en klon, imens andre gange  kræver det lidt mere for arbejde for at komme frem til et kvalificeret resultat.

At lave sin egen klon er både sjovt, inspirerende og lærerigt. Dels skal du forsøge at finde ud af hvilken slags malt, humle og gær øllet indeholder, dels skal du fordybe dig og læse og lære en masse om øl stil artens smag duft udseende osv.

Herunder kan du læse og lære om hvad du skal/kan bruge af forskellige oplysninger for at kunne sammensætte din egen klon. Det kan endda være at din egen klon bliver bedre end orginalen, så god jagt og arbejdeslyst.

 

Hvordan laver jeg en klon ?

 

Hvad gør du, når der ikke er en klon opskrift til din yndlings kommercielle øl? Laver din egen klon selvfølgelig!

Her er hvad du skal bruge.

For at lave en klon opskrift skal du bruge en slags program til at designe øllet med. Dette kan være et stand-alone eller online program (som ProMash, BeerSmith eller BeerCalc).

Hvis du kan beregne originale gravity (OG) og farven (i SRM) fra mængden af ​​malt i opskriften, final gravety (FG) efter gæring og bittering (i IBU) fra humlen og alkohol (i ABV ) så er du godt på vej til at kunne lave din egen klon af din farvorit øl.

 

Den anden og vigtigste ting, for at kunne lave en klon opskrift  er information, så meget som muligt, jo mere jo bedre. For at kunne lave en kvalificeret klon opskrift skal du bruge de ovennævnte ølspecifikationer plus oplysninger om både ingredienserne i øl og procedurerne, der bruges til at gøre det.

Hvad angår ingredienser skal du vide, hvilke typer af forskellige malte der anvendes. Hvilken slags humler der anvendes, plus hvilken slags gær der bruges samt oplysninger om andre ingredienser  (krydderier, frugt osv.).

Hvordan finder jeg de nødvendige oplysninger ?

Oplysninger om en kommerciel øl kan komme fra en række forskellige kilder. Først og fremmest kan du muligvis få meget eller al information lige fra bryggeren. Tag evt kontakt til bryggere og spøg om du kunne få alle eller lidt oplysninger om ingredienserne i øllet.  Nogle bryggerier er tilbageholdende med at udlevere oplysninger om deres øl, og andre er bundet af fortrolighedsaftaler. Oplysninger om en øl kan også ses på et bryggeris hjemmeside eller på deres emballage.

Hvis du ikke kan få nogen oplysninger fra bryggeriet. Kan du muligvis finde mindst nogle oplysninger (såsom alkoholindhold, i ABV) på andre hjemmesider på internettet. Opskrifter til lignende øl kan også hjælpe dig med at udvikle en klon opskrift. Der findes en del bryg forums på nettet hvor du kan søge oplysninger, få hjælp eller ideer fra andre bryggere.

Når du har samlet – eller gættet – alle de oplysninger, du har brug for, er du klar til at udarbejde dit første udkast til din klon opskrift af din farvorit øl.

 

Trin 1 :

Styrke :

Start sammensætningen af ​​din klon ved at få en ide om, hvor meget malt du skal bruge for at opnå øllens OG (Original Gravity). For at kunne gøre dette skal du indtaste de forskellige mængder malt, indtil du får en procent (ABV), svarende til øllets styrke.(Normalt udgør mængden af basis malte min. omkring 75 % af den samlede mængde).  Se evt. Malt guiden

Hvis du ikke har nogen oplysninger om mændgden af ​​de forskellige malte, kan øllets farvedybde (EBC) hjælpe dig med at give et rimeligt gæt.

Farve og maltsmag :

Hvis du ikke kender procentdelen af ​​de andre malte, skal du tilføje de andre malte i rimelige mængder i dit bryg program. (Du kan bruge oplysninger om, hvordan lignende ølopskrifter ser ud som vejledning af de forskellige mængder af special malte) Hvis en øl kun er med en basismalt og en specialmalt er der kun en kombination der vil give den rigtige farve og OG til øllet. Hvis der er tre eller flere malte, er det mere omstændigt at ramme den rigtige kombination.

Bemærk, at når du tilføjer andre malts i din opskrifts beregner, skal du reducere mængden af ​​basis malt for at  øllet rammer den korrekte OG. Dette vil i sin natur ændre farven på din øl. Med flere malte kan dette give en masse udfordringer. Men efter at du har gjort dette et par gange, bliver det bedre.

Når din OG og farve matcher dine oprindelige estimater, skal du kigge på finale gravity (FG) og alkoholindholdet (i ABV). Hvis du er heldig, kan det være tæt på. Hvis ikke, justeres mængden af malt så FG og ABV passer.

 

Trin 2 :

Bitterhed og smag (IBU)

Når du først har malt sammensætningen og mængden på plads, kan du begynde at beregne humle mængden.

Der findes 3 forskellige humle trin, Bitterhumlen som koges med i hele koge tiden, Aroma humlen som man f.eks kan tilsætte efter halvdele af koge tiden er gået og så smags humlen som er den der som navnet siger giver den fine smag til din øl som typisk tilsættes når der er under 15 minutter tilbage af koge tiden som kan varierer fra 60 minutter til 90 minutter som er meget normalt.

Indtast forskellige mængder humle i opskrifts beregneren, indtil du rammer den rigtig IBU. Hvis du er heldig, kan du finde øllets ibu på bryggeriets hjemmeside, det kan også stå på flasken. Hvis du ikke har nogen oplysninger om øllets IBU og hvilken slags humler der skal bruges, kan du bruge oplysninger fra lignende øl som vejledning.

Når malt og humle er blevet besluttet, er alt, der er tilbage, gær, vand og måske de forskellige ingredienser der skal bruges. Tilføj disse oplysninger til din opskrift, og du har nu det første udkast til din klon opskrift.

 

Vurdering af din klon :

Når du har brygget din klon er du selv sagt spændt på hvordan den smager og hvor tæt du er på den orginale øl. For at kunne vuderer det færdige resultat vil jeg anbefale at du holder klonen op mod den orginale øl.

Hæld de 2 øl op i 2 ens glas, sammenlign udseende, det vil sige passer farven på de 2 øl med hinanden, dernæst duften og  så smagen. Inviter gerne et par venner der kan give dig deres egen mening om øllet. Diskuterer for og imod. Lyt til alles meninger og tag det kun som positiv kritik. Lyt og lær.

Det kan meget vel være at du ikke rammer den i første forsøg, men smag hvor tæt den er på resultatet og regulerer derefter og prøve igen hvis du ikke er tilfreds med den færdige øl. Kald det læring, øvelse gør mester. Det er også en god øvelse til at forstå og lære de forskellige slags malte at kende og se hvad de gør for din øl.

God arbejdslyst.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: