Karbonering af fade.

Karbonering af fade.

 

Tvangs karbonering af fade er et af de spørgsmål der godt kan melde sig når man skal til det for første gang, og hvordan gør jeg.

Her er en lille guide trin for trin til hvordan du kan gøre. Der er hel sikkert flere forskellige måder at gøre det på, men den her virker for mig og fungere upåklagelig.

Sørg for at fadet er ordentligt rengjort inden øllet hældes på fad. Der skal så lidt til at ødelægge en god øl. Når øllet hældes på fadet er det en god ide at peppe processen lidt op ved at tilsætte sukker. Hvor meget sukker du skal tilsætte afhænger helt at øl typen du har brygget.

 

Ølstile                                               Co2 rumfang.

Ale                                                      1,5 – 2,0

Porter, stout                                     1,7 – 2,3

Belgisk ale                                         1,9 – 2,4

Lager                                                  2,2 – 2,7

Lambic                                               2,4 – 4,5

Tyske hvedeøl                                   3,3 – 4,5

 

Tryk i forhold til temperatur

1,8 vol. 2,0 vol. 2,2 vol. 2,4 vol. 2,6 vol. 2,8 vol. 3,0 vol.
0 °C 0,1 bar 0,2 bar 0,4 bar 0,5 bar 0,6 bar 0,8 bar 0,9 bar
2 °C 0,2 bar 0,3 bar 0,5 bar 0,6 bar 0,8 bar 0,9 bar 1,0 bar
4 °C 0,3 bar 0,4 bar 0,6 bar 0,7 bar 0,9 bar 1.0 bar 1,2 bar
6 °C 0,4 bar 0,6 bar 0,7 bar 0,9 bar 1,0 bar 1,2 bar 1,3 bar
8 °C 0,5 bar 0,7 bar 0,8 bar 1,0 bar 1,2 bar 1,3 bar 1,5 bar
10 °C 0,6 bar 0,8 bar 1,0 bar 1,1 bar 1,3 bar 1,5 bar 1,6 bar
12 °C 0,7 bar 0,9 bar 1,1 bar 1,3 bar 1,4 bar 1,6 bar 1,8 bar
14 °C 0,8 bar 0,9 bar 1,1 bar 1,3 bar 1,6 bar 1,7 bar 1,9 bar

 

 Jo lavere temperatur des hurtigere optages CO2

Tilslut din co2 flaske og flyd co2 på dit fad, jeg fylder ca. 2 bar på, når det er gjort tager du co2 flasken fra igen, og stiller fadet på hovedet i et par minutter så den co2 du har på fadet nemmere bliver optaget i øllet. Derefter ligger du fadet ned på gulvet og ruller det stille og roligt frem og tilbage i min. 15 minutter. Bagefter tilslutter du din co2 flaske igen og så skulle du gerne kunne se at trykket på fadet er faldet og det derfor efter fyldes.

Trykket på din co2 regulator sættes til 2,5 bar, og så er du klar til at test smage øllet.

Trykket bør følge temperaturen. Hvis omgivelserne er 25 grader skal trykket stilles til 2,5 bar,
hvis der er 30 grader skal trykket være 3 bar og så femdeles.

Hvis du ikke synes at øllet er blevet karboneret nok, tager du co2 flasken fra igen og ruller fadet på gulvet igen. ( du kan ikke rulle fadet for længe )

Hvis du synes at der er for meget skumdannelse når du tapper øllet skal du bare skrue ned for trykket på din co2 regulator.

 

For at udgå at få bundfald med over i dit øl skal du afkorte dykrøret i fustagen med 1 – 2 cm. Så undgår du at få bundfald med over i dit øl.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: