Introduktion til hjemmebryg

Her får du kort fortalt om hvad du skal vide for at kunne brygge din første øl.

 

At brygge sin egen øl er en hobby, besættelse, livsstil!

Ølbrygning er sjovt og nemt og her vil vi vise dig hvordan. Dette afsnit vil give dig alle de nødvendige informationer om udstyr og fremgangs måder for at du kan brygge din hel egen øl.

De 4 grundelementer der skal til for at kunne brygge øl er vand, malt, humle og gær.

Malt til vand forholdet er (afhængigt af øltype)men hvis du holder dig til 1 del malt til 3 dele vand så er det ikke helt ved siden af som udgangspunkt.

En begynder fejl som jeg selv har lært af er at det er en god ide at finde et fornuftigt balance forhold imellem malt og vand, du kan sagtens lave en stærk øl med masser af procenter i men passer det ikke i forhold til hinanden kommer det oftes også til at smage derefter.

 

Malt :

 

Malt er spirret byg der er ristet og tørret ved forskellige temperaturer

Jo højere temperatur, desto mørkere malt. Også smagen ændres og bliver kraftigere ved højere temperatur.

Det er sukkeret i malten, der under kogning, koges ud og under denne proces danner kernerne en mængde enzymer.

Enzymerne i maltens indhold omdannes til stivelse af sukker, som sammen med smags- og farvestoffer trækkes ud af malten. Resultatet er en slags te eller suppe, kaldet urt.

Urten koges med humle, og efter afkøling tilsættes gær. Gæren omdanner sukkeret til alkohol og kuldioxid.

Malt er opdelt i 4 grupper, Basismalt, Karamelmalt, Chokolademalt og Specialmalt. Basismalten udgør typisk op til 75% af den samlede maltmængde.

 

Humle :

 

Humle giver smag og bitterhed til øllet.

Humlen koges med min. 60 minutter, men alt efter opskrifterne kan den koges med i op til 90 minutter.

Tilsætning af humlen kan gøres i 3 trin bitterhumle, aromahumle og smagshumle. Humlen kan sammenlignes med te jo længere tid den koger med jo mere bitter bliver smagen.

Bitterhumlen koges med i hele koge perioden.

Aromahumlen tilsættes typisk når ca. halvdele af koge perioden er gået.

Smagshumlen koges med de sidste 10 min. den skal jo give den fine smag.

Bitterheden på humle kan godt varier også selvom det er samme humle sort.

Bitterheden måles i IBU (International Bittering Units)

IBU i forskellige øl typer :

Normal dansk pilsner ligger på ca.15 IBU

Tjekkisk pilsner typisk mere bittert på 35 – 45 IBU

Indian Pale Ale typisk på 65 – 70 IBU

For at kunne opnå samme smag/bitterhed i din øl så den er ens hver gang skal du bruge en lille formel til at regne ud hvor meget humle du skal koge med, hvis opskriften du følger er lavet med en humle med en bitterhed på 6% men den humle du har købt kun er på 4% skal der i sagens natur mere humle i når du koger.

Eks :

(x + / =)

35 g. humle 6% i 90 min er = 28 i bitterhed (ibu)

35 g. humle 4% i 90 min giver kun 19 i bitterhed (ibu)

35 x 6 = 210 / 4 = 52 g

Så ved en humle på 4% skal du bruge 52g for at få samme bitterhed på 28 ibu i din øl.

 

Gæring:

 

Det er også vigtigt at temperaturen under gæringen holdes stabilt, ved undergæring, foregår gæringen typisk ved 10 – 16 °C. og for overgæring, er temperaturen lidt højere typisk mellem 18 – 25 °C.

Under gæringen er det vigtigt at følge med i, hvor aktivt gæren arbejder. Man måler bl.a. dagligt, hvor meget maltsukker som endnu ikke er blevet omdannet til alkohol. (til måling af maltsukkert også kaldet FG ”final gravity” bruges et hydrometer)

Gæringen tager typisk omkring 5 til 8 dage alt afhængig af temperatur og gærtype.

 

Alkoholprocenten i din øl:

 

Til at regne ud hvor mange procent din øl er skal du bruge OG (Orginal gravity) og FG (Final gravity)

OG måler du ved at tage en måling med dit hydrometer, af øllet inden du tilsætter gæret ved max 25 °C målingen noter du ned til senere brug.

FG måler du når gæringsperioden er slut efter ca. 5 til 8 dage.

Formelen til udregning af alkohol procent er: OG – FG / 7,5 = alkoholprocenten i din øl.

 

Tapning af øllet:

 

Når Øllet skal tappes på flasker er det en god ide at tilsætte lidt sukker max 6 g. pr. liter for at øllet kan karboner og danne kulsyre, så du ikke ender ud med en flad og kedelig øl.

Men pas på at du ikke tilsætter for meget sukker for her er det ikke kapslen der ryger af pga. for stort tryk i flasken det er simpelthen flasken der springer.

At tilsætte sukker for at denne kulsyre kaldes for ”champagne metoden” og er meget udbredt blandt hjemmebryggere.

Jeg foretrækker selv at opløse sukkeret (4 g. pr. liter) i lidt kogende vand køle det ned til ca. 20 °C og så tilsættes øllen i gærespanden inde jeg tapper det på flaske. Lad det så stå i 20 min. så det kan få en jævn fordeling i alt øllet inden jeg tapper.

Efter 4 til 6 ugers modning på flaske, har du din egen øl. Men du må godt smage før for at se hvordan øllet modnes med tiden.

 

Råd & Vejledning

 

 

Foreslag til et basis begyndersæt og udstyr til ølbrygning af 20 liter

brygudstyr

 

14 comments

  • Finn H. Iversen

    Kære Maltmanden

    Først vil jeg gerne rose din hjemmeside – den er absolut inspirerende :-)

    Vi er fire gode venner, som har talt om at starte med ølbrygning. Vi har ikke prøvet det før, men vi har talt om, at vi gerne vil prøve at brygge øl på “den rigtige” måde – all grain brygning.

    Da vi som nævnt ikke har prøvet det før, har vi været på nettet for at søge informationer, men vi kan se, at der er rigtig mange, som sælger mange forskellige ting – vi er derfor meget i tvivl om både, hvad vi skal bruge og hvor vi kan finde udstyret til en fornuftig pris m.v.?

    Vi vil meget gerne have et udstyr vi kan have glæde af i en længere periode – altså ikke blot et “ølbrygningskit” baseret på ekstrakter.

    Jeg kan se, at du har en komplet liste for, hvad der er nødvendig – kan du evt. oplyse, hvor vi kan købe dette til en fornuftig pris (evt. med el-gryde med temperaturstyring)?

    Vi ser frem til et svar – du ønskes en god dag :-)

    Med venlig hilsen

    Finn

    • admin

      Hej Finn

      Dejligt at høre at i synes godt om min siden og kan bruge den, tak for det.
      Siden er netop lavet med henblik på bl.a at hjælpe nye spirende håndbryggere godt i gang.
      Efter at have nær studeret alle de forskellige udbyder af brygudstyr er jeg kommet frem til 2 forskellige forslag i kan vælge imellem der dækker det nødvendige behov for udstyr.
      Forslag 1 er et Starterkit fra Albryg.dk der hedder ” starterkit elektrisk brewferm Superior” til 3792 kr. som dækker alt det grundlæggende som i skal bruge. Der medfølger bl.a maltmølle hvilket vil være en klar fordel så i har mulig for at male malten selv. Så har i mulighed for at brygge “spontan” og ikke er afhængig af at vente på at malten kommer malet fra jeres malt pusheren.
      Forslag 2 er en brewster elgryde 2000 w. + brewster indsatssi og hejsebøjler til indsatssien til 2745 kr. fra hjemmebryggeren.dk derud over har jeg valgt et delux startersæt til 529,95 og en justerbar maltmølle til 545 kr fra Albryg.dk. Samlet pris 3819,95 kr.
      Begge de 2 tilbud koster stort set det samme og indeholder begge alt hvad i behøver for at komme godt i gang.
      Håber at i kan bruge forslagene, og er der andet i er i tvivl om skriver i bare. Er altid klar til at hjælpe.

      Ha en forsat god dag.

      Med venlig hilsen

      Tom

  • Finn H. Iversen

    Kære Tom

    1.000 tak for din hjælp – vi kunne absolut bruge dine råd, og er nu ved at hente tilbud hjem på et godt samlet udstyr . . . vi håber, at vi snart kommer i gang :-)

    Du ønskes en god dag :-)

    Med venlig hilsen

    Finn

  • Kenneth

    Hej Tom

    Efter flere succesfulde bryg med brug at dine vejledninger og opskrifter har jeg fået mod på mere. En spansk kollega har efter spurgt Alhambra 1925, efter langvarig søgen har jeg ikke fundet en brugbar. Beskrives således på wiki ‘Alhambra Reserva 1925: Is the foremost artisan beer of the Alhambra brand both for its tradition and for its quality and elegance. Artisanally produced, this is a lager beer that is low in fermentation and stands out for its intense flavor. It is a bitter beer, with consistent foam and an alcohol concentration of 6.4º. Its inspired by the first beers of the brewery from 1925. Its unmistakeable golden color and recipe that combines cereals from the south of Spain and water that comes from the Sierra Nevada, make Alhambra Reserva 1925 a unique artisan beer on the palate’
    Har du et bud på hvordan jeg kunne brygge denne øl
    mvh
    Kenneth

    • admin

      Hej Kenneth.
      Jeg kender ikke til den øl du spørger til. Men jeg vil købe den og smage den, og så vil jeg komme med mit bud på en opskrift.
      Mvh.
      Tom

      • Kenneth

        Hej Tom

        Det lyder godt, jeg ser frem til at høre hvad du finder frem til, mener humlen er sazz, og bestemt en aroma malt

        Mvh
        Kenneth

      • admin

        Hej Kenneth.

        Beklager den lange ventetid men nu har jeg endelig fået brygget smagt og godkendt
        en opskrift der ligger tæt op af orginalen på Alhambra 1925.

        Den lyder som følgende :

        Alhambra 1925 pils

        Volume 25 liter
        OG 1065
        Anslået vandforbrug 34 liter
        Boil gravity 1065
        Alcohol (ABV) 6.4 %
        Colour 20 EBC (Deep amber / light copper)
        Bitterness 29 IBU
        BU:GU 0.45
        FG 1016

        Malt :
        Pale Malt 7 EBC 3600 g
        Munich Malt 20 EBC 1500 g
        Flaked Barley 3 EBC 489 g
        Cara Pils 4 EBC 239 g
        Aroma Malt 150 EBC 239 g
        Alm. Hvid sukker 0 EBC 350 g (tilsættes og koges med de sidste 10 minutter)

        Humle :
        Saaz 2.8 % 70 g 60 min
        Saaz 2.8 % 40 g 20 min

        Gær :
        Saflager S-23 ved 14°C i 7 dage.

        Brug 8 g. sukker pr. liter til karbonering.

        • Kenneth Petersen

          Hej Tom

          Fantastisk, mange tak for indsatsen og hjælpen. Jeg vil straks påbegynde forberedelserne til mit Alhambra bryg. Skal nok følge op om det lykkes ligeså godt. Har lige kastet mig ud i din opskrift på oktoberfest øl og etableret kølemuligheder.

          ps kunne du lide alhamgra’en

          mvh
          Kenneth

  • Kent Brusen

    Jeg er HELT grøn med hensyn til brygning, Så mit spørgsmål lyder ; Hvordan undgår man bundfald, på forhånd tak

    • admin

      Hej Kent.
      Jeg har lavet et afsnit under tips og ideer hvor jeg fortæller og gennemgår metoden du kan bruge til at undgå bundfald i dine øl fremover.
      God fornøjelse med dine bryg fremover og er der noget du ikke hel forstår spørg du bare.
      Mvh.
      Tom

  • Kenneth Petersen

    Hej Tom

    Fantastisk, mange tak for hjælpe. Jeg vil straks gå igang med forberedelserne til bryg. Har få etableret kølemulighed for undergær og er igang med din oktoberfest øl. Vender tilbage med resultatet på alhambra øllen. PS kunne du iøvrigt lide den

    mvh
    Kenneth

    • admin

      Hej Kenneth.
      Velbekom håber at du synes om øllet når du har brygget og smagt den. Er spændt på din vurdering af den. Vi holdt en smags sammenligning med den originale Alhambra og farven og smagen var meget ens. Jeg synes selv den var dejlig frisk, lækker og let i smagen.
      Mvh.
      Tom

  • Jesper Kristensen

    Tak for en super side!

    Har et par spørgsmål jeg ikke kan finde svar på.

    1) Når gæren æder sukkeret omdannes det til alkohol, men hvordan dannes der så kulsyre når man tilsætter sukker EFTER gæringen?

    2) Hvis min OG er 1050 og FG er 1012 er alkoholprocenten ca. 5%. Det er den ogdå hvis OG er 1060 og FG 1022. Hvad er forskellen?

    Mvh. Jesper.

    • admin

      Hej Jesper.

      Jeg er glad for at høre at du synes om siden.

      Kulsyren eller co2 som det også kaldes dannes når man tilsætter sukker ved tapning på flaske. Der vil altid være en gærrest efter endt gæring og det er den gærrest der sammen med sukkeret der danner co2 under karboneringen på flaske.
      Det er rigtigt at alkoholprocenten bliver den sammen, men en højere OG inden gæring giver en øl der smager af mere dvs. kraftigere i smagen.

      Mvh.
      Tom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: