Ingredienser

Ingredienser

Grundlæggende bliver alt øl brygget på 4 basis ting, Vand, Humle, Malt, Gær.

Det er sammensætningen af de forskellige slags malt og gær der giver de forskellige typer af øl, man kan også tilsætte bær hvis man vil ramme en bestemt smag.

Malttyper :

  • Basis malt
  • Karamel malt
  • Chokolade malt
  • Special malt

Øltyper :

  • Undergæret øl
  • Overgæret øl

 

Undergæret øl gærer langsomt ved lav temperatur (5-10 grader) og lagres nogen tid på bryggeriet. Stort set alt øl, der fremstilles i Danmark, er undergæret. Gær der synker til bunds under gæringen. Øl, hvor der benyttes undergær, skal gærer køligt og gæringstiden er 8-21 dage.

 

Overgæret øl gærer hurtigt ved højere temperatur (omkring 20 grader). Det er en mere ukontrolleret proces, der ender med at gæren samler sig ovenpå væsken. Øllet modnes oftest på flaske eller fad. Overgæret øl er generelt mere smagfuldt.

 

Krydderier til øl :

 

Der findes et bredt udvalg af krydderier som man kan bruge i sit øl. Her vil jeg nævne nogle af de mest brugte krydderier og tilsætningsstoffer som bliver brugt til ølbrygning.

  • Appelsinskal som fås både i en bitter og i en sød udgave. Det bliver brugt i Belgiske øltyper og juleøl.
  • Koriander: bliver brugt i mørke øltyper og juleøl.
  • Lakridspulver: passer godt i mørke og stærke øltyper (porter). Ikke så godt i øl med lys farve.
  • Nelliker: giver gode resultater i stærke mørke øl.
  • Stjerneanis: er godt i mørkt øl.
  • Citronskal: godt i øl som ikke er stærke.

– krydderier tilsættes og koges med de sidste 5 til 15 minutter.

Sukker i øllet kan bruges til at give smag og hæve alkohol procenten.

Til at hæve alkohol procenten og kaboner din øl, kan du bruge alm. hvid sukker fra brugsen som er det billigste alternativ.

Som alternativ til alm. sukker kan du bruge belgisk kandis som fås både i en lys og en mørk udgave eller flydende belgisk kandis (sirup). Flydende belgiske kandis bruges af mange belgiske bryggerier. Den tilføjer en unik smag til øllet, som kandis i fast form ikke besidder.

Du bruger det som tilsætning til din øl og passer godt til dubbel og trippel. Det tilsættes og koges med de sidste 15 minutter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: