Hvordan undgår jeg bundfald i mit øl

Hvordan undgår jeg bundfald i mit øl ?

Et af de spørgsmål der kan melde sig som ølbrygger er hvordan undgår jeg bundfald i mit øl.

At undgå bundfald i øllet kan gøres på forskellige måder.

Den nemmeste og mest enkelte måde og gøre det på er ved at tilsætte “Irish moss”. Irish moss minder meget om tørret tang og tilsættes typisk og koges med de sidste 15 minutter af koge tiden.

Der er delte meninger om hvorvidt den metode virker eller ej.

 

En anden mulighed er at “Cool Crashe” øllet.

Hvad vil det sige at cool crashe øllet ?

Cool Crash er en proces, der bruges til at klare hjemmebrygget øl ved at afkøle den til nærfrysningstemperaturer (2 – 3 grader), inden den tappes. Køling af øl tilskynder faktisk gæren og andre urenhedder i øllet til at synke til bunden.

Dette giver dig mulighed for at tappe dit øl direkte fra gærspanden, mens du efterlader grumset/urenhederne i bunden af gærspanden. Det der ellers ville have forårsaget en uklarhed i den færdige øl.

Hvordan og hvornår er øllet cool crashet ?

For at Cool Crashe dit øl, skal du placere den i et temperaturstyret miljø. Et lagerkøleskab, der er udstyret med en temperaturregulator er ideel. Standart køleskabe svinger i temperatur, hvilket medfører problemer med øllet, mens et køleskab med en regulator holdes ved konstant temperatur.

Den anbefalede varighed af Cool Crash varierer. Nogle bryggerier siger, at det er nok med en dag eller to, men det er mest almindeligt at det tager en uge.

Vil flaske karbonering tage længere tid, hvis jeg Cool Crasher mit øl?

Ja. Når du Cool Crasher fjerner du nogle (men ikke alle) gærceller fra øllet. Hvilket vil gøre at det tager længere tid at karbonere øl på flasken.

Flaskekarbonering sker ved hjælp af gæren, der omdanner sukkeret der tilsættes øllet, inden flaskerne tappes. Gæren spiser sukkeret og danner kuldioxid (Co2) under karbonering af øllet.

Med færre gærceller vil det tage længere tid inden at karbonerings processen er færdig. Det kan tage op til 6 uger inden karboneringen er hel færdig, alt afhængigt af ølstilen. Men smag på øllet hen af vejen så kan du lære og få en fornemmelse for hvad flaske karbonering er og gør ved øllet.

En anden metode til klaring øl efter gæringen er Gelantine.

Det er den metode jeg fortrækker at bruge. Gelantine som klaringsmiddel er det samme som husblast.

Måden du bruger Gelantine som klaringsmiddel er ved at tilsætte den direkte i gærspanden mindst et døgn før du skal tappe dit øl.

Her er fremgangsmåden til 25 liter :

Først ligger du 2 plader Gelantine/husblast i blød i koldt vand i 10 minutter. Efter 10 minutter tager du husblasten op af vandet og opløser dem i  1 dl. 80 grader varmt vand. (sørg for at husblasten er hel opløst) Herefter hælder du den direkte ned i gæringsspanden og sætter låget på igen.

Gelantinen/husblasten vil nu binde og bundfælle urenhederne i øllet så du får en meget klare øl.

Galantinen/husblasten har ingen indflydelse på smagen.

Herunder kan du se hvad et døgn klaring med Gelantine gør ved øllet.

 

IMG_20170728_161508IMG_20170729_142455

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: