Hvordan laver jeg sirup ?

Hvordan laver jeg min egen ”belgiske” sirup

 

Det er relativt let at lave sirup selv.

Du skal bruge en gryde og et termometer der kan måle op til 200 grader. (kan købes i f.eks. Imerco)

Husk på at det er vigtigt at du bruger 2 forskellige slags sukker for at det ikke krystallisere.

Sukkermolekyler er lidt som legoklodser. Hvis de alle er ens hænger de nemt sammen. Så ved at blande forskellige typer klodser/molekyler forhindrer man at de vokser sammen.

Der skal tilsættes over 20% “fremmede” sukker for at det virker

 

Til at lave Sirup skal du bruge :

1 dl. Vand

1/2 tsk. Citron saft

300 g Alm. Hvid sukker

120 g glucose

 

Kom alt sukkeret i en gryde sammen med 1 dl. vand og varm langsomt op, så sukkeret smelter stille og roligt til den bobler ensartet over hele overfladen. Når alt sukkeret er smeltet tilsætter du ½ tsk. Citron saft.

Hold øje med at temperaturen ikke er mere end 140 grader. Når det begynder at skifte farve og blive mørkere kan du lade temperaturen stige en anelse for at få en endnu mørkere farve og anderledes smagskarakter. Smagen kan ændre sig utrolig meget under opvarmningen.

Farven begynder at ændre sig til gylden ved ca. 168 grader.

Ved 180 grader bliver farven bleg gul til gylden brun (lys Caramel) og rig på smag.

Ved 180 – 188 grader bliver farven gylden brun til kastanje brun (medium Caramel) og rig på smag.

Ved over 188 grader vil smagen være bitter og brændt uden sødme.

 

Tilsat smag

 

Du kan tilsætte smag til din sirup som du har lyst til. Kornene fra en stang vanille, er helt klassisk. Citrusskal. En stang kanel. En stjerneanis. En lakridsrod. Helt afhængigt af hvad din sirup skal smage af.

 

Du kan også brune op til halvdelen af sukkeret først, ved at smelte det, så det får en mere karamelagtig smag.

 

Bruger du brun farin eller rørsukker i stedet for en del af sukkeret får sirupen også en god smag til mange ting. Rørsukker minder fx en del om ahornsirup. Du kan dog nemt bruge for meget brun farin, så vær forsigtig med den.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: