Basis Brygvejledning

Basis Bryg Vejledning.

 

Her vil du få en basis viden om hvor lidt det kræver for at du kan brygge din egen øl.

Jeg har lavet et eksempel på et bryg, hvor du bliver guidet trin for trin om hvad du skal gøre.

For at brygge din egen øl skal du bruge de fire basis ingredienser som er : vand, malt, humle og gær.

Du skal huske på er at 1 kg. Tør malt suger ca. 1,5 liter vand.

Hvor meget vand du kommer til at bruge til et 25 liters bryg er meget individuelt alt efter mængder af malt du bruger.

I det her eksempel går jeg ud fra et bryg på 25 liter hvor der bliver brugt 6 kg malt.

 

Mæskning :

Først varmer du 25 liter vand op til 65 grader.

Imens vandet varmes gør du mæskekaret klar, selv bruger jeg en 30 liters gærspand af plast med taphane og indsatssi. ( kan tåle temperatur på op til 100 grader. ) som jeg har pakket ind i et billigt liggeunderlag fra jyske for at holde varmen i væsken (kaldet urten) .

Så hælder du den valsede malt ned i indsatssien som du har sat ned i dit mæskekar.

Når vandet er varmet op til 65 grader hælder du vandet ud over den valsede malt ( 6kg ), når vandet tilsættes falder temperaturen til ca. 55 grader.

Du skal nu til at recirkuler urten, det kan du enten gøre med en elektrisk pumpe, kaldet mæske pumpe som du tilslutter taphanen. Som alternativ hvis du ikke har en mæske pumpe kan du tappe væsken (urten) fra taphanen over i en 5 liters plast kande og så hælde det ud over mæsken i toppen.

På den måde sørger du for en jævn ensartet temperatur i urten, samtidig med at du opnår en mere klar urt. Du skal med jævne mellemrund cirkuler urten, hvis du bruger en kande ellers skal pumpen køre i hele mæske perioden som vare i 90 minutter.

Du kan under vejs i mæske perioden juster og hæve temperaturen ved at tilføre noget mere varmt vand, men vandet må max være 75 grader varmt for ellers stopper du mæske processen. Mæske processen stopper ved 78 grader.

Mæskning er den proces, hvor enzymerne fra malten (som blev dannet, da bygkernerne spirede) omdanner maltens stivelse til maltsukker. Det er en vigtig proces, fordi maltsukkeret er nødvendigt for den senere gæring. Gæren, som tilsættes senere i processen, omdanner nemlig maltsukkeret til alkohol.

Når de 90 minutter er gået tapper du al urten over i en rengjort og desinficeret gærspand. ( skulle gerne give ca. 15 liter urt )

 

Skyllevand :

Nu er det tid til at skylle alt det sidste sukker ud af malten. Det gøres ved at tilføre skylle vand, i dette her eks. skal der bruges ca. 13 liter skyllevand. Skyllevandet skal være ca. 78 grader varmt. Det gør at mæske perioden slutter.

Du hælder skyllevandet ud over malten i indsatssien og lader det løbe igennem, husk at cirkuler urten i malten. Skylle tiden er 15 minutter, hvorefter den sidste urt tappes af, det skulle gerne give omkring 12 liter, så den samlede mængde urt er 27 liter.

 

Kogning :

Så skal urten op på koge punktet. Hæld urten op i en gryde og varm op til urten koger.

Nu skal humlen tilsættes, der kan du med fordel bruge humlesokker, en slags fin masket sok, hvori du putter humlen i, binder en løs knude og lægger den i den kogende urt som du har i gryden. ( Husk på at humlen skal sies fra når du er færdig, og der er det dejligt nemt og hurtigt ved bare at skulle fjerne sokken fra den færdige urt ). Humlesokken skal kun tømmes og rengøres efter brug, så kan den sagtens bruges igen næste gang du brygger.

Koge tiden kan varierer fra 60 – 90 minutter det står i opskriften hvor lang kogetiden er.

Den første humle der tilsættes er altid bitterhumlen som koger med i hele kogetiden, som ordret siger giver den bitterhed i øllet. ( faktisk i princippet ligesom med the, jo længere tid theen trækker jo mere bitter bliver den også)

Den næste humle der tilsættes kaldes for Aroma humlen. Det er ikke alle opskrifter der bruger dette. Aroma tilsættes typisk når man når halvvejs igennem kogetiden.

Den sidste humle der tilsættes er Aroma/smags humlen. Den bidrager med duften men også med den fine smag, den koges med de sidst 10 minutter.

Der findes også det man kalder tørhumle, det afgiver ingen bitterstoffer da den først tilsættes når urten er kølet ned. Processen omkring tørhumle kan du læse mere om her.

 

Urten afkøles :

Efter at kogetiden er gået skal urten afkøles til ca. 25 grader inden gæren tilsættes, det gøres enten med en chiller eller en pladekøler.

Hvis du ikke har nogle af delene, kan du også nøjes med at sætte låg på gærspanden og ligge et rent viske stykke eller lignende over hullet til gærlåsen så du undgår at der kommer uønskede bakterier i urten. Her er det vigtigt at du ikke sætter gærlåsen i endnu, da spanden ellers ikke kan komme af med varmen og trykket i spanden vil stige.

Lad så gærspanden stå et køligt sted til næste dag, hvor du tilsætter gæren. Så snart vandet i gærlåsen begynder at blobbe er gæringsprocessen gået i gang. Det sker som reglen i løbet af de næste 12 timer alt afhængig af temperaturen øllet står ved.

Husk at læse på gær pakken om det er overgær eller undergær, de gære ved forskellige temperature.

Under gæringsprocessen omdannes næsten al maltsukkeret til alkohol og kulsyre.

Når låget er sat på gærspanden, kan du glæde dig over at den første og vigtigste del af øllets skabelse er klaret, og nu hedder det ikke længere urt, men “grøn øl”. Gæringen foregår for de overgærede typer ved stue temperatur dvs. mellem 18-25 grader og for de undergærede typer ved 10- 16 grader, alt afhængig af den specifikke gær og det resultat man ønsker i sidste ende.

Gæren afgiver nemlig forskellige smags og dufts-nuancer afhængig af den temperatur den arbejder ved.

 

Målinger :

Husk at inden du tilsætter gæren, skal du tage en måling kaldet OG (Original Gravity) med din Oechslevægt / Hydrometer, målingen skal du bruge for at regne din alkohol procent ud på din færdige øl.

Når øllet er færdig gæret tager du en ny måling kaldet FG (Final Gravity) på samme måde som du gjorde inden du tilsatte gæren. Din FG indikerer også om din øl er gæret færdig den FG øllet er sat til står som reglen i opskriften.

Regnestykket for alkohol procenten i din færdige øl ser sådan ud :

OG – FG / 7,5 = alkohol styrken i %

 

Tillykke du er nu godt på vej til at kunne brygge din egen øl.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: